Von der Leyen’den AB genişlemesine ilişkin açıklama
Avrupa Birliği (AB) Komitesi Lideri Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda her yıl yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında genişlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Von der Leyen, Haziran 2022’de aday statüsü verilen Ukrayna’nın AB’ye katılım yolunda önemli adımlar attığını gördüklerini ancak yerine getirilmesi gereken şeylerin olduğunu ifade etti.
Von der Leyen, “Bunun kolay bir yol olmadığını biliyoruz” dedi. “Üyelik değerlere dayalıdır. Bu, sıkı çalışma ve liderlik gerektirir. Ama zaten büyük bir ilerleme var. Ukrayna’nın (adaylığından bu yana) büyük ilerlemeler kaydettiğini gördük.” konuştu.
Von der Leyen’in Ukrayna, Moldova ve Batı Balkan ülkelerinin geleceğini AB içinde gördüğü yönündeki sözleri Avrupalı parlamenterler tarafından uzun süre alkışlandı.
AB Komisyonu Başkanı Gürcistan’ın AB adaylığı konusunda oldukça temkinli davrandı. “AB perspektifinin Gürcistan’daki birçok insan için ne kadar değerli olduğunu biliyorum” diyen von der Leyen, AB’nin yeni üye ülkeleri kabul etmeye hazırlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, ağustos ayı sonunda Slovenya’da yaptığı açıklamada, 27 üyeli birliğin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olması gerektiğini söyledi. Ancak Michel ve Michel’in belirttiği tarihe kadar genişleme konusunda üyelerin farklı yaklaşımları var. henüz bir fikir birliğine varılamamıştır.
Şu anda Avrupa Birliği’ne aday olan ülkeler arasında Batı Balkanlardan Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek ve Sırbistan’ın yanı sıra 1999’dan bu yana Türkiye, 2022’den bu yana da Ukrayna ve Moldova yer alıyor. Gürcistan ve Kosova, Avrupa Birliği’ne potansiyel aday ülkeler arasında yer alıyor. AB.
Bir ülkenin AB’ye üye olabilmesi için üye ülkelerin oybirliğiyle karar alması gerekiyor.
“Yeni bir Afrika stratejisine ihtiyacımız var”
AB Komitesi Lideri von der Leyen, yıllık konuşmasında, birliğin Afrika konusunda “yeni bir stratejik yaklaşım” geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Von der Leyen, “Sahel bölgesini düşünün; burası en fakir ancak demografik olarak en hızlı büyüyen bölgelerden biri” dedi. “Askeri darbelerin başarısı önümüzdeki yıllarda bölgeyi daha da istikrarsız hale getirecek. Rusya kaostan hem etkileniyor hem de bundan faydalanıyor.”
Von der Leyen, AB’nin Ukrayna’da olduğu gibi Afrika’da da birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Meşru hükümetler ve bölgesel kuruluşlarla iş birliğine odaklanmalıyız.”
AFP, Reuters/EC, HT